Dani društvenog utjecaja

Između 29. studenog i 12. prosinca Erasmus studentska mreža održala je obnovljenu inicijativu Dani društvenog utjecaja (eng. ‘Social Impact Days’) uključujući internacionalne studente, članove lokalnih zajednica i ESN volontere iz preko 40 zemalja.

Cilj kampanje je poticanje aktivnog angažmana studenata na razmjeni u njihovim lokalnim zajednicama kroz razne inicijative koje mogu pozitivno utjecati na društvo. Nadovezuje se na uspjeh prethodnih kampanja poput SocialErasmus i Social Inclusion Days koje su potaknuli tisuće međunarodnih studenata diljem Europe na povećanje angažmana u njihovim lokalnim zajednicama gdje su proveli svoje razdoblje mobilnosti.

ESN vjeruje da su programi mobilnosti korisni za cijelo društvo, ne samo za one koji u njima sudjeluju. Stoga su Dani društvenog utjecaja realizacija misije ESN-a: obogaćivanje društva kroz međunarodne studente. Kampanja želi prikazati trud koje lokalne podružnice ESN-a ulažu tijekom cijele godine kako bi mobilnost učinile učinkovitijom za sudionike i lokalne zajednice, istovremeno radeći na tome da one budu privlačnije i inkluzivnije za mlade.

Kroz ta je dva tjedna više od 500 lokalnih podružnica ESN-a organiziralo online i offline aktivnosti koje promiču obrazovanje, mlade, kulturu, društvenu uključenost, održivost okoliša, zdravlje i dobrobit, razvoj vještina i zapošljivost – opseg mogućnosti daje priliku za proširenje perspektive sudionika i nudi im nove prilike za rast. ESN zagovara da okupljanje međunarodnih studenata i lokalnih zajednica stvara prostor za solidarnost, međukulturni dijalog i građanski angažman.

Neki od događaja koje je naših sedam lokalnih podružnica organiziralo u sklopu inicijative su:

 

Dani društvenog utjecaja usklađeni su s uvođenjem lokalne faze Erasmus+ projekta Društvena uključenost i angažman u mobilnosti (eng. Social Inclusion and Engagement in Mobility) nudeći potporu lokalnim podružnicama za financiranje inicijativa s fokusom angažiranja zajednice koje potiču inkluzivnu internacionalizaciju.

 

„Mobilnost može pomoći u izgradnji boljih društava, povezivanju ljudi iz različitih sredina i društvenih slojeva te poticanju solidarnosti. Programi mobilnosti izvrstan su katalizator aktivnog građanstva i sudjelovanja. Dani društvenog utjecaja žele pokazati mnogo različitih načina na koje Erasmus generacija može pozitivno utjecati na društvo, stvarajući ogroman umnožavajući učinak koji dokazuje da dobrobiti programa mobilnosti idu znatno dalje od samo sudionika istih.”

          Juan Rayón, predsjednik Erasmus studentske mreže

 

ESN Hrvatska punopravna je članica najveće studentske organizacije u Europi, Erasmus Student Network, organizacije koja okuplja 15 000 volontera na više od 1000 visokoobrazovnih ustanova s ciljem podrške i razvoja studentske razmjene, volonterstva te aktivnog građanstva. Naši volonteri vode se krilaticom Students helping students te se već dugi niz godina etabliramo kao najpouzdanija spona između studenata na razmjeni u Hrvatskoj i lokalnog stanovništva. Naše lokalne podružnice (ESN Čakovec, ESN Dubrovnik, ESN Osijek, ESN Rijeka, ESN Split, ESN Zadar i ESN Zagreb) organiziraju širok spektar aktivnosti kako bi podržali visokoobrazovne institucije u području dobrodošlice međunarodnih studenata, njihove praktične i socijalne integracije i sveukupnog boravka te ESN Hrvatska tako ima višestruku ulogu u svim dimenzijama internacionalnog života studenata. Djelujući kao poveznica i potičući interakcije između lokalnih i internacionalnih studenata, ESN Hrvatska podržava multikulturalno okruženje na sveučilištima, veleučilištima i u lokalnim zajednicama.

 

Za više informacija posjetite www.esn.org i www.esn.hr, a sve aktivnosti koje Erasmus studentska mreža provodi mogu se pronaći na activities.esn.org.